- 1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7 αυγά
- 300 ml γάλα
- 300 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. βούτυρο , καλύτερα φρέσκο
- 1 κ.γ. μαστίχα σκόνη
- 30 γρ. νωπή μαγιά
- 3 κ.γ. μαχλέπι
- 1 πορτοκάλι το ξύσμα
- Χρόνος Προετοιμασίας
- 3 ώρες
- Βαθμός Δυσκολίας
- Δύσκολη
Βήμα 1ο – Προετοιμάζουμε τη μαγιά και το μαχλέπι
Ο εξοπλισμός που θα χρειαστούμε είναι ένα μπολ και μια ξύλινη κουτάλα.
Βάζουμε τη μαγιά στο μπολ. Προσθέτουμε το γάλα και λίγο από το αλεύρι που έχουμε στα υλικά της συνταγής. Ανακατεύουμε προσεχτικά μέχρι να λιώσει η μαγιά και αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 30 περίπου λεπτά να φουσκώσει το μείγμα πριν το χρησιμοποιήσουμε το για να φτιάξουμε τη ζύμη για τα τσουρέκια μας.
Για το μαχλέπι. Σε 100 γρ νερού βάζουμε το μαχλέπι να βράσει, στη συνέχεια σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό του.
Βήμα 2ο – Αναμιγνύουμε τα υλικά για τη ζύμη.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα 6 αυγά (κρόκους & ασπράδια) ένα ένα. Αφού χτυπηθούν και τα αυγά με το υπόλοιπο μείγμα προσθέτουμε τη μαστίχα, το ζωμό από το μαχλέπι (χλιαρό), το ξύσμα πορτοκαλιού, και το μείγμα της μαγιάς. Τα αφήνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και αλλάζουμε το εξάρτημα της ανάδευσης χρησιμοποιώντας πλέον το γάντζο (εξάρτημα που υπάρχει στα μίξερ, ειδικό για τις ζύμες). Θέτουμε και πάλι το μίξερ σε λειτουργία και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και αφήνουμε να ζυμωθεί μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στον κάδο κοντά σε ζεστό μέρος και περιμένουμε περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.