Κρέας με φρούτα... συνδυασμός που απαντάται σ' όλες σχεδόν τις κουζίνες της Μεσογείου. H συνταγή ωστόσο, προέρχεται απ' την Καταλονία κι αν αυτό αρχικά δεν λέει τόσα πολλά για να εστιάσει με την πρώτη το ενδιαφέρον στο βορειοανατολικό κομμάτι της Ισπανίας που συνορεύει με την Γαλλία, θα μπορούσε να βοηθήσει στον τοπικό προσδιορισμό της καταγωγής η Βαρκελώνη, πρωτεύουσα του πρώην πριγκηπάτου, η Μπάρτσα των ποδοσφαιρικών αγώνων και η κόντρα (της) με τη Ρεάλ, ο άσος Ντάνι Ζάρκε, Νο 21 και αρχηγός της Εσπανιόλ (που η καρδιά του σταμάτησε να κτυπάει στην Φλωρεντία), το πρόσφατο ψήφισμα να τελειώσουν οι ταυρομαχίες, ο εκκεντρικός σουρεαλιστής Σαλβαντόρ Νταλί (Salvador Dalí), γεννημένος στην Φιγέρας (Figueras) και το Μουσείο θεάτρου με το όνομά του (Teatre-Museu Dalí), όπως και ο επίσης Καταλανός αρχιτέκτονας της αρ νουβό (Art Nouveau, Νέα Τέχνη) Αντόνι Γκαουντί (Antoni Gaudí) με τα ιδιότυπά του κτίρια, η ξεχωριστή επίσημη γλώσσα (καταλανική), ο εθνικισμός και η τάση για διαφοροποίηση των Καταλανών, που (όπως οι Ναπολιτάνοι σε σχέση με τους Ιταλούς) θεωρούν τους εαυτούς τους (σε σχέση με τους υπόλοιπους Ισπανούς) ξεχωριστό έθνος και συνεχίζουν να διεκδικούν την αυτονομία τους.
Σαν να δανείζεται από μια τέτοια διάθεση ιδιορρυθμίας η συνταγή και συνδυάζει την γλύκα των μαριναρισμένων σε κρασί σύκων και τα αρώματα των μπαχαρικών με το πουλερικό, που αφήνει πίσω την επίπεδη αίσθηση του κοτόπουλου και μεταμορφώνεται κυριολεκτικά σ' αυτό το νόστιμο κάτι άλλο, με ζεστή μυρωδιά που γεμίζει το στόμα και γλυκιά ελαφρά πικάντικη γεύση. Περισσεύει, αλλά θα το πω: το συστήνω ανεπιφύλακτα και με ενθουσιασμό.
Προετοιμασία: 10 λεπτά η προετοιμασία και περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά το μαγείρεμα - ψήσιμο. Υπολογίστε ωστόσο το χρόνο για το 3ωρο μαρινάρισμα, που πρέπει να προηγηθεί. Μπορείτε να κάνετε όλη τη διαδικασία μέχρι το ψήσιμο στο φούρνο, νωρίτερα και να αφήσετε το τελείωμα για την τελευταία μισή ώρα. Η συνταγή είναι πιο εύκολη απ' ότι δείχνει.
Υλικά (για 4 άτομα):
1 κοτόπουλο 1,5 κιλό περίπου, πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε 8 κομμάτια
½ φλΙτζ. μέτρια γλυκό κρασί
φλούδα σε λωρίδες από ½ περίπου λεμόνι
3 φέτες μπέικον κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
½ φλΙτζ. ζωμό κότας
1 πρέζα καγιέν (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι (αρκετό)
Για τα σύκα & τη μαρινάδα:
3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
½ φλυτζ. ξίδι από λευκό κρασί
1 φέτα λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
½ κιλό μαύρα σύκα, ώριμα, σφιχτά
Mαρινάρετε τα σύκα: Σε μεσαίο κατσαρόλι βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνετε εντελώς και σιγομαγειρεύετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε τα σύκα και το καπάκι και συνεχίζετε το πολύ-πολύ σιγανό μαγείρεμα για 8-10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε ως έχουν για 3 ώρες.
Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε άλλο μπολ με το κρασί και το ξύσμα λεμονιού. Κρατάτε τη μαρινάδα - πετάτε την κανέλα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς C.
Eτοιμάζετε το κοτόπουλο: Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) με καπάκι σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να είναι τραγανό. Αδειάζετε (μόνο) το μπέικον σε σκεύος για το φούρνο ή πυρέξ, αφήνοντας στο τηγάνι το λίπος. Προσθέτετε το λάδι και μόλις κάψει σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου απ' όλες τις πλευρές, να ροδίσουν (5 περίπου λεπτά).
Στραγγίζετε τα σύκα, τα κρατάτε χωριστά και ρίχνετε στο κοτόπουλο το κρασί τους, την μαρινάδα, το λεμόνι και το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά με το καπάκι για 25-30 λεπτά μέχρι η σάλτσα να πήξει ελαφρά και να είναι σαν ελαφρύ σιρόπι. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι, αν χρειάζεται. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Ψήσιμο: Μεταφέρετε το κοτόπουλο στο πυρέξ και ρίχνετε τη σάλτσα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Προσθέτετε τα σύκα και το ζωμό κότας, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρισμα: Bάζετε με προσοχή 1-2 σύκα σε κάθε πιάτο και κομμάτια κοτόπουλου. Περιχύνετε με τη σάλτσα.
πηγή: padespani.com