Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε το ¼ από τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας και το νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί σε 4 φλιτζάνια, περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα μανιτάρια με αλάτι και πιπέρι, σε δυνατή φωτιά για περίπου 8 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να πάρουν καφέ χρώμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και τη σόγια και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον άνηθο.
Ανακατεύουμε τα κολοκυθάκια με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι σε ένα ταψί που του έχουμε απλώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και μαλακώσει η κάτω τους πλευρά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C.
Στην συνέχεια απλώνουμε σε ένα πυρέξ το ½ φλιτζάνι από τη σάλτσα ντομάτας και από πάνω απλώνουμε το 1/3 από τα λαζάνια. Προσθέτουμε από πάνω το ένα τρίτο από τα μανιτάρια και τα μισά από τα κολοκυθάκια και αλατοπιπερώνουμε.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με το άλλο ½ φλιτζάνι σάλτσα, ⅓ λαζάνια, άλλο ⅓ από τα μανιτάρια, τα υπόλοιπα κολοκυθάκια και αλατοπιπερώνουμε. Καλύπτουμε ξανά με ½ φλιτζάνι σάλτσα τα υπόλοιπα ζυμαρικά, σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και τα υπόλοιπα μανιτάρια. Πιέζουμε ελαφρά το μουσακά μέσα στο ταψί.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.cookbox.gr/basiko-sustatiko/laxanika/mousakas-me-duo-turia-manitaria-kai-kolokuthakia