Όλα τα μυστικά για να συνδυάσετε τη νοστιμιά με τις λίγες θερμίδες
Πώς θα φτιάξουμε μπιφτέκια με λίγες θερμίδες
23 | ΣΕΠΤ | 2015
Υλικά για 2-4 άτομα
½ κιλό κιμά
1 ψωμί 2-3 ημερών
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2-3 μέτρια κρεμμύδια
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη/θυμάρι
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για το πλάσιμο του κιμά
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε την προεργασία από το προηγούμενο βράδυ ή το πρωί της ίδιας μέρας, για να τα φάμε για βραδινό.
- Βάζουμε σε ένα μπολ νερό. Κόβουμε δύο μεγάλες φέτες ψωμί και το βάζουμε μέσα στο μπολ, να μουλιάσει. Μόλις μουλιάσει, αφαιρούμε την κόρα και κρατάμε μόνο την ψίχα.
- Παίρνουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι και το καθαρίζουμε.
- Αφαιρούμε το νερό από το μπολ και μένει μόνο η ψίχα του ψωμιού.
- Τρίβουμε το κρεμμύδι στο χοντρό μέρος του τρίφτη και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ. Bγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και τον τοποθετούμε στο μπολ.
- Αν ο κιμάς είναι περισσότερο από μισό κιλό, θα προσθέσουμε 1-2 κρεμμύδια. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνουν μαλακά τα μπιφτέκια. Δεν χρειάζεται να βάλουμε πολύ ψωμί.
- Προσθέτουμε στον κιμά 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη και 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή 1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο, αν θέλουμε να έχουμε περισσότερο.
- Παίρνουμε ένα ματσάκι μαϊντανό, κρατάμε όσο θέλουμε, κόβουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα του μαϊντανού και τα βάζουμε και αυτά μέσα στον κιμά.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και πλάθουμε τον κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνοντας στα χέρια μας λίγο ελαιόλαδο.
- Αν έχουμε ξεκινήσει την προεργασία από το προηγούμενο βράδυ, αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να μαλακώσει.
- Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μείνει στο ψυγείο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μερικές ώρες – για παράδειγμα, να τον φτιάξουμε το πρωί και να μείνει μέσα στο ψυγείο μέχρι το μεσημέρι ή το βράδυ και τότε θα μπορούμε να πλάσουμε τα μπιφτέκια.
- Όταν λοιπόν ο κιμάς μαλακώσει, τον βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε τα μπιφτέκια.
- Τα βάζουμε να ψηθούν, σε μέτριο φούρνο, στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε μισή ώρα από τη μια πλευρά και στη συνέχεια τα γυρνάμε και τα αφήνουμε να ψηθούν άλλα 30 λεπτά και από την άλλη πλευρά.
Το μυστικό για να πετύχουν τα μπιφτέκια είναι λίγο ψωμί και πολύ κρεμμύδι, το οποίο θα είναι όχι λιωμένο στο μπλέντερ, αλλά σε κομμάτια.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ