Ίσως πρέπει να αλλάξεις κάποια πράγματα στην καθημερινότητά σου
Τι κάνουν οι πολύ πλούσιοι που δεν κάνεις εσύ;
Τι κάνουν οι πολύ πλούσιοι που δεν κάνεις εσύ; - Ίσως πρέπει να αλλάξεις κάποια πράγματα στην καθημερινότητά σου

Τα social media είναι ένας βασικός παράγοντας που ωθεί τους ανθρώπους σε μια «πλούσια ζωή» με χαμηλούς μισθούς. Αρκετοί προσπαθούν να δείχνουν πλουσιότεροι, απλά για να το δουν οι άλλοι.

Ο υπερκαταναλωτισμός και οι συχνές εκπτώσεις έχουν ενισχύσει κατά πολύ αυτή την τάση των ανθρώπων, όμως για να είμαστε ειλικρινής όλο αυτό είναι μια παράνοια. Αν ρίξουμε με ματιά στις ζωές των πραγματικά πλούσιων ανθρώπων, τότε θα αντιληφθούμε με βεβαιότητα το πόσο διαφορετικές είναι οι ζωές μας.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι πιο πλούσιοι, φροντίζουν να έχουν μια εξωτερική εμφάνιση που δεν αντικατοπτρίζει τον πλούτο τους (Biil Gates, Mark Zuckerberg).

Αγοράζουν από δεύτερο χέρι

Είναι σίγουρα κάποια πράγματα που δεν θέλετε να το αγοράσετε από δεύτερο χέρι, όπως τα εσώρουχα, αλλά υπάρχουν και πολλά που δεν έχουν την αξία τους ακόμα με το πέρασμα του καιρού.

Για παράδειγμα, οι πιο πλούσιοι άνθρωποι τείνουν να μην αγοράζουν ολοκαίνουργια αυτοκίνητα (κατανοώντας την τρομερή υποτίμηση που συμβαίνει τα πρώτα χρόνια ενός νέου αυτοκινήτου) ή εάν αγοράζουν ένα νέο αυτοκίνητο, τείνουν να το κατέχουν για τουλάχιστον δέκα χρόνια, διασφαλίζοντας παίρνουν την πλήρη αξία από αυτό. Παράλληλα λατρεύουν τις αντίκες και τα μεταχειρισμένα έπιπλα, αλλά το πιο σημαντικό τους αρέσει η αξία της αγοράς μεταχειρισμένων. Κάθε δεκάρα που εξοικονομείται με την αγορά και την εκ νέου κάλυψη ενός μεταχειρισμένου καναπέ έναντι ενός ολοκαίνουργιου καναπέ μπορεί στη συνέχεια να επενδυθεί ή να εξοικονομηθεί για μια αγορά που συμβάλλει στη διασφάλιση του οικονομικού μέλλοντος.

Αγοράζουν προσεκτικά τις κατοικίες τους

Ουσιαστικά, οι πλούσιοι πληρώνουν μετρητά για τα σπίτια τους ή έχουν τουλάχιστον ένα 15% με τραπεζική κατάθεση. Επιπλέον τείνουν να αγοράζουν ακίνητα όχι περισσότερο από δυόμισι φορές το ετήσιο εισόδημά τους μετά από φόρους. Οι πλούσιοι τείνουν επίσης να αγοράζουν παλαιότερα προπολεμικά σπίτια και είναι πολύ σπάνιο να αγοράσουν ένα ολοκαίνουργιο σπίτι ή να χτίσουν ένα σπίτι. Αυτό πιθανότατα πηγάζει από την ψυχολογία των πλουσίων στην οποία δίνεται μεγάλη αξία στην ποιότητα (η οποία ήταν αναμφίβολα υψηλότερη στο παρελθόν) και δεν θέλει να φέρει την αρχική υποτίμηση νέων αγαθών.

Υποστηρίζουν δε, ότι τα ακίνητα των εκατομμυρίων είναι για άτομα με τεράστια στεγαστικά δάνεια, τεράστιους εγωισμούς και τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Αγοράζουν κάτι για να «βγάλει τα λεφτά του»

Για εκείνους είναι καλύτερο να αγοράσουν ένα ζευγάρι παπούτσια για 100 δολάρια που διαρκεί πέντε χρόνια, παρά πέντε ζευγάρια παπούτσια που κοστίζουν 20 δολάρια αλλά διαρκούν ένα χρόνο το καθένα.

Το «Αγόρασέ το για μια ζωή» είναι τάση για κάποιους, αλλά για τους πλούσιους είναι τρόπος ζωής. Οι πλούσιοι άνθρωποι θα αφιερώσουν χρόνο στην έρευνα σημαντικών αγορών πριν τις κάνουν, για να διασφαλίσουν ότι αγοράζουν κάτι που θα διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο και, ιδανικά, θα διατηρήσει μέρος της αξίας του. Αυτός είναι ο λόγος που ένας πλούσιος θα αγοράσει ένα κοστούμι 1.000 δολάρια, μια τιμή που φαίνεται υπερβολική στους περισσότερους από εμάς. Αλλά μακροπρόθεσμα ένα κοστούμι σε αυτό το εύρος τιμών θα διαρκέσει για δεκαετίες.

Όταν ο πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε την Camilla Parker-Bowles, φορούσε ένα κοστούμι τριάντα ετών με μπαλώματα. Αλλά και πάλι έδειχνε καταπληκτικός.

Αγοράζουν στις προσφορές

Η ανθρώπινη ψυχολογία κρύβει πολλούς παράδρομους. Σε μια μελέτη, προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες 5 δολάρια τώρα ή 10 δολάρια σε 2 μήνες. Οι περισσότερα επέλεξαν τα 5 δολάρια, ενώ η άλλη προσφορά ήταν σαφώς καλύτερη.

Οι πολύ πλούσιοι δεν αντιμετωπίζουν τέτοια διλήμματα. Εκείνοι θα περιμένουν μήνες (και μερικές φορές ακόμη και χρόνια) για να πάρουν την πραγματικά καλύτερη αξία που μπορούν για κάτι.

Δεν συνταξιοδοτούνται

Δεν μπορείτε να γίνετε πλούσιοι γρήγορα. Οι πλούσιοι άνθρωποι περνούν τη ζωή τους χτίζοντας τον πλούτο τους, στριμώχνοντας και αποταμιεύοντας και ακολουθώντας τα άλλα μοτίβα που περιγράφονται σε αυτήν τη λίστα. Ωστόσο, υπάρχει περισσότερο κίνητρο για να μην συνταξιοδοτηθείτε όταν είστε πλούσιοι: οι περισσότεροι πλούσιοι άνδρες έχουν τη δική τους επιχείρηση (μικρή ή μεγάλη) και όταν είστε αυτοαπασχολούμενοι έχετε πολύ περισσότερα κίνητρα να συνεχίσετε να εργάζεστε επειδή τείνετε να είστε παθιασμένοι με μια επιχείρηση που κατέχετε.

Είναι ολιγαρκείς

Η λιτότητα δεν είναι μόνο οικονομικά υγιής, είναι και περιβαλλοντικά υγιής. Όταν ένα άτομο είναι εξαιρετικά λιτό τείνει να σπαταλά λιγότερα. Το να είσαι φειδωλός μπορεί να είναι πολύ ευχάριστο και το ποσό των χρημάτων που μπορείτε να εξοικονομήσετε μόνο με το να είστε λίγο προσεκτικοί με κάθε δαπάνη μπορεί να είναι αστρονομικό. Δεν είναι για κανέναν καλό λόγο που προέκυψε η παλιά παροιμία: «μια δεκάρα που σώθηκε είναι μια δεκάρα που κερδίζεται».

Χρησιμοποιούν κουπόνια

Στο βιβλίο The Millionaire Next Door: The Surprising Secrets Of America’s Wealthy μελετήθηκε ένας αριθμός εκατομμυριούχων για να προσδιοριστούν οι συνήθειες τους. Σχεδόν όλοι οι άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ξόδεψαν περισσότερο χρόνο για να κόψουν κουπόνια παρά να ψωνίσουν. Ήταν πολύ κοινό χαρακτηριστικό των πλουσίων ότι τουλάχιστον ένας από τους συντρόφους της σχέσης ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στις υπερβολικές δαπάνες.

Budget

Οι πλούσιοι άνθρωποι ξοδεύουν βάση του προϋπολογισμού τους, η διατήρηση του οποίου είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, καθώς οι τιμές φαίνεται να αυξάνονται πιο γρήγορα από ό,τι οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να εκτυπώσουν νέα χρήματα για να εμπλουτίσουν τους εαυτούς τους και τους φίλους τους.

Επενδύσεις

Μόλις οι πλούσιοι γίνουν ακόμα και κατά ένα δολάριο πλουσιότεροι, κάνουν κάτι που οι περισσότεροι από εμάς σχεδόν αγνοούμε: επενδύουν ένα μέρος των χρημάτων τους σε υλικά αγαθά που εμπλουτίζουν τη ζωή τους με περισσότερους από νομισματικούς τρόπους. Θα αγοράσουν τέχνη (επειδή τους αρέσει η ζωγραφική), θα αγοράσουν εκλεκτό κρασί (γιατί τους αρέσει να το πίνουν), θα αγοράσουν χρυσό και θα αγοράσουν αντίκες.

Προφανώς υπάρχει οικονομικό όφελος από την κατοχή αυτών των πραγμάτων, καθώς συχνά αυξάνεται η αξία τους με την πάροδο του χρόνου, αλλά έχουν ένα άλλο χαρακτηριστικό που είναι ίσως το πιο σημαντικό: είναι δύσκολο να πουληθούν. Όταν έχεις 1.000 δολάρια σε μετρητά μπροστά σου, είναι πολύ εύκολο να τα ξοδέψεις. Όταν τα λεφτά αυτά είναι «δεμένα» σε κάποια επένδυση, τα πράγματα αλλάζουν.

Δεν μοιάζουν για πλούσιοι

Η πιο σημαντική πτυχή της ζωής των πραγματικά πλουσίων είναι ότι κανείς δεν μοιάζει να είναι πλούσιος. Είναι κανονικοί άνθρωποι, οδηγούν ένα παλιό αυτοκίνητο και εργάζονται πολλές ώρες. Από την άλλη πλευρά, ο τύπος με τον πολυτελή τρόπο ζωής που όλοι θέλουν να μιμηθούν είναι πιθανώς φτωχός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ
Tο akous.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρήτη: Φρικτό ατύχημα με αλυσοπρίονο για 30χρονο – Τραυματίστηκε στα γεννητικά όργανα

Κρήτη: Φρικτό ατύχημα με αλυσοπρίονο για 30χρονο – Τραυματίστηκε στα γεννητικά όργανα

Ομάδα γιατρών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η ζωή του διαφύγει τον κίνδυνο 

Conde Nast Traveller: Το ελληνικό νησί που είναι πρώτη επιλογή στα ανεξερεύνητα νησιά

Conde Nast Traveller: Το ελληνικό νησί που είναι πρώτη επιλογή στα ανεξερεύνητα νησιά

«Βιώνει κάτι σαν αναγέννηση τα τελευταία χρόνια»  

Δεν έχουν το Θεό τους στη Μύκονο: Μετέτρεψαν ξωκλήσι σε studio και το νοικιάζουν σε τουρίστες

Δεν έχουν το Θεό τους στη Μύκονο: Μετέτρεψαν ξωκλήσι σε studio και το νοικιάζουν σε τουρίστες

Παρά τις αντιδράσεις των ντόπιων 

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Δημοσιογράφος - Digital content creator

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Δημοσιογράφος - Digital content creator

To E-Radio, το E-Daily και το Pink.gr σε περιμένουν να γίνεις μέλος της πιο δυναμικής ομάδας 

Μπορείς να κρύψεις το σπίτι σου από το Google Street View;

Μπορείς να κρύψεις το σπίτι σου από το Google Street View;

Υπάρχει τρόπος να θολώσεις τα νερά; 

Ιταλία:  Aνοίγουν ξανά οι πτέρυγες COVID στα νοσοκομεία

Ιταλία: Aνοίγουν ξανά οι πτέρυγες COVID στα νοσοκομεία

Σχεδόν 1 εκατομμύριο πολίτες είναι θετικοί 

Πισπιρίγκου: Προσπαθεί να ανατρέψει το πόρισμα

Πισπιρίγκου: Προσπαθεί να ανατρέψει το πόρισμα

Επιμένει στα αρχικά πορίσματα που είχε… αμφισβητήσει 

Χαλάνδρι: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο φίλος του 18χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο

Χαλάνδρι: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο φίλος του 18χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο

Iσχυρίστηκε πως δεν έκαναν κόντρες με τον 18χρονο στο Χαλάνδρι 

Ευλογιά των πιθήκων: Το 99% των κρουσμάτων είναι άνδρες

Ευλογιά των πιθήκων: Το 99% των κρουσμάτων είναι άνδρες

Νέο «καμπανάκι» του ΠΟΥ για την Ευρώπη  

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί φυτικά προϊόντα

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί φυτικά προϊόντα

Ο ΕΦΕΤ εποπτεύει τη διαδικασία ανάκλησης 

Αποφυλακίζεται με όρους ο Πέτρος Φιλιππίδης

Αποφυλακίζεται με όρους ο Πέτρος Φιλιππίδης

Ομόφωνη η απόφαση του δικαστηρίου  

Κορωνοϊός: 15.869 νέα κρούσματα σήμερα

Κορωνοϊός: 15.869 νέα κρούσματα σήμερα

14 θάνατοι - 95 διασωληνωμένοι - 3.127 επαναλοιμώξεις 

Θεσσαλονίκη: Λήστεψαν βιοτεχνία και πήραν όμηρο τον ιδιοκτήτη

Θεσσαλονίκη: Λήστεψαν βιοτεχνία και πήραν όμηρο τον ιδιοκτήτη

Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση 

Τι αναφέρει το ιατροδικαστικό πόρισμα - «φωτιά» για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας

Τι αναφέρει το ιατροδικαστικό πόρισμα - «φωτιά» για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας

Στη δημοσιότητα δίνονται στοιχεία του πορίσματος των ιατροδικαστών Καρακούκη - Καλόγρηα 

Υπόθεση Μπίκα: Απαλλάσσεται με βούλευμα ο 27χρονος που είχε καταγγελθεί για βιασμό

Υπόθεση Μπίκα: Απαλλάσσεται με βούλευμα ο 27χρονος που είχε καταγγελθεί για βιασμό

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που δημοσιεύτηκε κάνει δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως Πρωτοδικών 

Πότε ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο

Πότε ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο

Τι δήλωσε η υπουργός Παιδείας για την επέκταση του ολοήμερου 

Ανατροπή στην παραπομπή Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη: Δεν θα δικαστούν για τη Novartis

Ανατροπή στην παραπομπή Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη: Δεν θα δικαστούν για τη Novartis

Τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπονται σε δίκη δεν σχετίζονται με την πολύκροτη υπόθεση 

Ιατροδικαστής: Αργός και βασανιστικός ο θάνατος Μαλένας και Ίριδας

Ιατροδικαστής: Αργός και βασανιστικός ο θάνατος Μαλένας και Ίριδας

Τον τρόπο θανάτου των δυο παιδιών σχολίασε η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου 

Μύκονος: Ζήτησαν από τουρίστες ελάχιστη κατανάλωση 500€ για να δουν το ηλιοβασίλεμα

Μύκονος: Ζήτησαν από τουρίστες ελάχιστη κατανάλωση 500€ για να δουν το ηλιοβασίλεμα

Σε μπαρ στη Μικρή Βενετία 

Ομόνοια: «Νόμιζα ότι πνιγόταν και ήθελα να το σώσω», λέει ο πατέρας για το μωρό

Ομόνοια: «Νόμιζα ότι πνιγόταν και ήθελα να το σώσω», λέει ο πατέρας για το μωρό

Αφέθηκε ελεύθερος - Ο εισαγγελέας έκρινε ότι είναι αθώος  

Ερντογάν: Καμία συνάντηση με τον Μητσοτάκη εάν δεν συμμαζευτεί

Ερντογάν: Καμία συνάντηση με τον Μητσοτάκη εάν δεν συμμαζευτεί

Απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος 

Στους 10 πλέον καταζητούμενους του FBI η «Cryptoqueen»: Είχε διαφύγει στην Ελλάδα

Στους 10 πλέον καταζητούμενους του FBI η «Cryptoqueen»: Είχε διαφύγει στην Ελλάδα

Η Ruja Ignatova κατηγορείται ότι εξαπάτησε εκατομμύρια επενδυτές 

Πέτρος Φιλιππίδης: Σοβαρή η κατάσταση της υγείας του, θα υποβληθεί σε επέμβαση

Πέτρος Φιλιππίδης: Σοβαρή η κατάσταση της υγείας του, θα υποβληθεί σε επέμβαση

Για την κατάσταση της υγείας του Πέτρου Φιλιππίδη ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό, μίλησε ο δικηγόρος του 

Δεν θα πιστεύετε πόσο συχνά αλλάζουν smartphone οι Έλληνες

Δεν θα πιστεύετε πόσο συχνά αλλάζουν smartphone οι Έλληνες

Τι αποκαλύπτει έρευνα από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών  

Κηφισίας: Τροχαίο με δύο νεαρούς τραυματίες - Το όχημα βγήκε από την πορεία του και ανατράπηκε

Κηφισίας: Τροχαίο με δύο νεαρούς τραυματίες - Το όχημα βγήκε από την πορεία του και ανατράπηκε

Πώς είναι η κατάσταση των επιβατών του οχήματος  

Θεσσαλονίκη: Ηχητικό ντοκουμέντο του βιaσμού της από τον τράπερ έχει η 16χρονη

Θεσσαλονίκη: Ηχητικό ντοκουμέντο του βιaσμού της από τον τράπερ έχει η 16χρονη

Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση βιασμού της 16χρονης  

Τρόμος στη Νέα Σμύρνη: 85χρονη στα χέρια ληστών

Τρόμος στη Νέα Σμύρνη: 85χρονη στα χέρια ληστών

Η ηλικιωμένη άρχισε να καλεί σε βοήθεια τους γείτονες 

Τραγωδία στον Βόλο: Πέθανε 14χρονη που νοσηλευόταν 5 μήνες στη ΜΕΘ

Τραγωδία στον Βόλο: Πέθανε 14χρονη που νοσηλευόταν 5 μήνες στη ΜΕΘ

Είχε υποστεί ηλεκτροπληξία κι έπεσε στη μπανιέρα  

Κυψέλη: Έτσι απέδρασε η 22χρονη από τη φυλακή που την είχαν ο πατέρας και ο αδελφός της

Κυψέλη: Έτσι απέδρασε η 22χρονη από τη φυλακή που την είχαν ο πατέρας και ο αδελφός της

Την χτύπησαν για να την αναγκάσουν να μπει στο αυτοκίνητο και να τη μεταφέρουν στο υπόγειο στην Καισαριανή 

Σοκ στο κέντρο της Αθήνας: Πατέρας προσπάθησε να πνίξει το παιδί του

Σοκ στο κέντρο της Αθήνας: Πατέρας προσπάθησε να πνίξει το παιδί του

Βίντεο ντοκουμέντο με περαστικούς να σώζουν το μωρό 

Αυτό είναι το μεγάλο κύκλωμα τοκογλυφίας στην Κρήτη

Αυτό είναι το μεγάλο κύκλωμα τοκογλυφίας στην Κρήτη

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των εμπλεκομένων 

Επίσημο: Aπό 27 Ιουλίου τέλος η αστυνομική ταυτότητα όπως την ξέραμε

Επίσημο: Aπό 27 Ιουλίου τέλος η αστυνομική ταυτότητα όπως την ξέραμε

Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης 

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ήταν… τρολιά το λάδι και η ελληνική ρίγανη στα μαλλιά

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ήταν… τρολιά το λάδι και η ελληνική ρίγανη στα μαλλιά

Απάντησε μετά το «πάρτι» που έγινε στο twitter  

«Παρέδωσα στον Πούτιν μήνυμα από τον Ζελένσκι» λέει από τη Μόσχα ο πρόεδρος της Ινδονησίας

«Παρέδωσα στον Πούτιν μήνυμα από τον Ζελένσκι» λέει από τη Μόσχα ο πρόεδρος της Ινδονησίας

Το άνοιγμα ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου φαίνεται ότι επιδιώκει ο πρόεδρος της Ινδονησίας 

Θεοδωρίδου: Η σύσταση για την τέταρτη δόση αφορά στους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα

Θεοδωρίδου: Η σύσταση για την τέταρτη δόση αφορά στους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα

Δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένη πρόταση για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης στην ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών  

Πέθανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος - Έπαθε ανακοπή ενώ κολυμπούσε στη Σύρο

Πέθανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος - Έπαθε ανακοπή ενώ κολυμπούσε στη Σύρο

Ο γνωστός δημοσκόπος έφυγε στα 75 του χρόνια 

Κορωνοϊός: 15.498 νέα κρούσματα σήμερα

Κορωνοϊός: 15.498 νέα κρούσματα σήμερα

13 νέοι θάνατοι - 97 οι διασωληνωμένοι - 2.984 επαναλοιμώξεις 

Αποφυλάκιση Κορκονέα: Διάβημα αναίρεσης της απόφασης από τους δικηγόρους της οικογένειας

Αποφυλάκιση Κορκονέα: Διάβημα αναίρεσης της απόφασης από τους δικηγόρους της οικογένειας

Ζητούν πλήρη έλεγχο για το κατά πόσο επηρεάστηκαν δικαστικοί λειτουργοί και ένορκοι 

Κορωνοϊός:  Οι τουριστικές περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα

Κορωνοϊός: Οι τουριστικές περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα

«Βράζουν» Μύκονος και Μήλος 

Βρέθηκε σαλμονέλα στο μεγαλύτερο εργοστάσιο σοκολάτας στον κόσμο

Βρέθηκε σαλμονέλα στο μεγαλύτερο εργοστάσιο σοκολάτας στον κόσμο

Τι ανακοίνωσε ο ελβετικός όμιλος Barry Callebaut, παγκόσμιος καλοσσός του κακάο και των προϊόντων σοκολάτας © Copyright 2022 - All right reserved. Licensed by AEPI
Made in Nextweb with E-Radio Services