Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι ζουν υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας μειώθηκε κατά 100 και πλέον εκατομμύρια (12%) σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα χθες Κυριακή.
Η ΠΤ εξήγησε ότι 767 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούσαν με λιγότερο από 1,90 δολάριο την ημέρα το 2013—το τελευταίο έτος για το οποίο έχει διαθέσιμα συνολικά στοιχεία—από 881 εκατομμύρια την αμέσως προηγούμενη χρονιά, με τη μεγαλύτερη αύξηση των εισοδημάτων να καταγράφεται στην Ασία.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές χώρες συνέχισαν να μειώνουν τη φτώχεια και να τονώνουν τη γενική ευημερία σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία είναι ληθαργική», σχολίασε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής χρηματοοικονομικός θεσμός.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μοιάζουν να επιβεβαιώνουν την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στις προσπάθειες μείωσης της φτώχεια τα τελευταία 25 χρόνια. Σε διεθνές επίπεδο οι φτωχοί ήταν 1,1 δισεκατομμύριο λιγότεροι το 2013 από ό,τι το 1990, παρά την αύξηση του πληθυσμού, σύμφωνα με την ΠΤ.
Τα ευρήματα του θεσμού σημαίνουν ότι ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας ως το 2030 έχει έλθει πιο κοντά, σύμφωνα με την ΠΤ. Όμως η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει επίσης τη μείωση των εμμενουσών ανισοτήτων, που αποτελούν σημαντική απειλή, προειδοποίησε.
«Η επίτευξη των στόχων της διεθνούς κοινότητας ως το 2030 θα απαιτήσει πράγματι ο κόσμος να προσπαθήσει να μειώσει τις ανισότητες και να κάνει την ανάπτυξη ευρύτερη», τόνισε ο Φρανσίσκο Φερέιρα, ένας σύμβουλος της Ομάδας Έρευνας για την Ανάπτυξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλώντας σε δημοσιογράφους τηλεφωνικά.
Οι εισοδηματικές ανισότητες διευρύνθηκαν την εικοσιπενταετία ως το 2013, σύμφωνα με την ΠΤ.
Μεταξύ του 2008 και του 2013, τα εισοδήματα του πλουσιότερου 60% αυξήθηκαν ταχύτερα από αυτά του φτωχότερου 40% σε περίπου τις μισές από τις 84 χώρες για τις οποίες δημοσιοποίησε στοιχεία η ΠΤ.
Για να μειωθούν οι ανισότητες, η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί τις χώρες που πλήττονται περισσότερο να επενδύσουν κυρίως στην παιδική ηλικία, να εγγυηθούν την διεύρυνση της ιατρικής και φαρμακευτικής κάλυψης και να προσφέρουν βοήθεια σε ρευστό στους πιο φτωχούς πολίτες τους.
Πάντως τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν πως οι ανισότητες μειώθηκαν σε 40 και πλέον κράτη—ανάμεσά τους στη Βραζιλία, το Περού, το Μαλί και την Καμπότζη, κατά την ίδια πηγή.
Το 50% και πλέον εξ όσων τελούν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ζει στην υποσαχάρια Αφρική. Το ένα τρίτο των φτωχότερων πολιτών του κόσμου ζει στη Νότια Ασία.
Στη μείωση της φτώχειας πρωτοστάτησαν χώρες της ανατολικής Ασίας και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, κυρίως η Κίνα, η Ινδονησία και η Ινδία, σύμφωνα με την ΠΤ.
Πέρυσι, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας πιθανόν μειώθηκε το 2015 σε ποσοστό κάτω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού για πρώτη φορά.
Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/187906/dramatiki-ayxisi-ton-koinonikon-anisotiton-767-ekat-anthropoi-zoyn-me-ligotero-apo-1