Μια σπάνια ευκαιρία να δουν την προβολή του Ερμή να διασχίζει την επιφάνεια του ήλιου θα έχουν σήμερα οι λάτρεις του διαστήματος και της τροχιάς των αστέρων.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται μία φορά κάθε δέκα χρόνια, καθώς ο μικρότερος από τους γειτονικούς πλανήτες της Γης, έρχεται σε πλήρη ευθυγράμμιση μαζί της.
Η συμμετρία του Ερμή και της Γης θα είναι καλύτερα ορατή από τη Βορειοανατολική και τη Νότια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και την Αφρική, με την προϋπόθεση ότι δε θα επικρατούν συνθήκες συννεφιάς. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2006, αλλά η διάβαση τότε δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα.
Σήμερα, σύμφωνα με τους αστρονόμους η διάβαση θα είναι ορατή από την χώρα μας στο μεγαλύτερο μέρος της, όμως ο Ήλιος θα δύσει μια ώρα πριν τη λήξη του φαινομένου και έτσι δεν θα είναι δυνατό να παρατηρηθεί η έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο, μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν 13 ή 14 διαβάσεις του Ερμή. Η πρώτη έγινε αντιληπτή από τον Γάλλο αστρονόμο Πιέρ Κασεντί το 1631, δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου.
Πηγή: http://www.protothema.gr/environment/article/576450/orati-kai-apo-tin-ellada-i-simerini-euthugrammisi-tou-ermi-me-ti-gi/