Αυτή είναι η εικόνα του Ορφανοτροφείου Βόλου όπως την περιγράφει ο νέος πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, Αγγελος Αγραφιώτης. Οπως καταγγέλλει, η αδιαφορία των προηγούμενων διοικήσεων και ο αναχρονιστικός εσωτερικός κανονισμός του ιδρύματος το έχουν οδηγήσει σε κατάσταση αποσύνθεσης, που δεν λειτουργεί πλέον ως χώρος προστασίας ανηλίκων.
«Με την ανάληψη της διοίκησης του Ορφανοτροφείου Βόλου από τη νέα διοίκηση ανακαλύψαμε παρατυπίες που θέτουν σε κίνδυνο τους τροφίμους αλλά και την υπόσταση του ιδρύματος» δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Αγραφιώτης. Ο ίδιος, επιτυχημένος επιχειρηματίας σήμερα, έχει περάσει αρκετά χρόνια της ζωής του στο ίδρυμα και θέλησε να επιστρέψει για να επιδιώξει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών. Το ίδρυμα φιλοξενεί 22 παιδιά από όλη την Ελλάδα, 9 κορίτσια 10-18 ετών και 13 αγόρια 8-17 ετών. Από την ίδρυσή του μέχρι και... σήμερα το ορφανοτροφείο είναι αρρένων, ωστόσο το 1988 το ΔΣ δέχθηκε για πρώτη φορά κορίτσια και έκτοτε λειτουργεί ως μεικτό, χωρίς ωστόσο την αντίστοιχη αλλαγή στον εσωτερικό κανονισμό του.
«Το 2013 ανήλικη τρόφιμος του ιδρύματος, που έπρεπε να απολαμβάνει ειδικού χειρισμού, έμεινε έγκυος κατά τις εξόδους που της επέτρεπαν να λαμβάνει. Δεν ενημερώθηκε η Εισαγγελία για την κατάσταση αυτή, αλλά η υπόθεση "καλύφθηκε" μέσα από μια "τραγική έκθεση" της τότε κοινωνικής λειτουργού προς την Πρόνοια, η οποία απέκρυψε από τον νόμο τα πραγματικά γεγονότα, διότι ενδεχομένως να προέκυπταν ποινικές ευθύνες της ίδιας αλλά και της τότε διοίκησης» καταγγέλλει ο νέος πρόεδρος. «Το παιδί αφέθηκε να κάνει ό,τι θέλει, αποχώρησε από το ίδρυμα αν και ανήλικη και σήμερα έχει φέρει στον κόσμο ακόμη ένα παιδάκι... Και φυσικά κανείς δεν λογοδότησε γι' αυτό. Η υπόθεση αυτή πρέπει να απασχολήσει αυτεπάγγελτα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου. Σε επίσκεψή της το προηγούμενο Σάββατο στο ίδρυμα η κοπέλα, 21 ετών σήμερα, μου είπε με δάκρυα στα μάτια πως η ίδια καταστράφηκε και ζήτησε να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τα υπόλοιπα παιδιά του ιδρύματος. Της υποσχέθηκα πως θα το κάνω».
Υπεξαίρεση χρημάτων
Σε άλλον τρόφιμο του ιδρύματος, ο οποίος φιλοξενείται από το 2004, οι διοικήσεις της τελευταίας 12ετίας δεν φρόντισαν να δώσουν όνομα, κατάφεραν όμως, με τη συνδρομή της κοινωνικής λειτουργού, το 2013 να τον εγγράψουν στην Πρόνοια για να λαμβάνει μηνιαίο επίδομα, το οποίο όμως δεν καταθέτουν σε λογαριασμό του (εξαιτίας έλλειψης ονόματος), αλλά στον λογαριασμό του ιδρύματος. «Τα χρήματα ?εξαφανίζονται?. Είναι ακόμη μία υπόθεση που πρέπει να απασχολήσει αυτεπάγγελτα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου, για την υπεξαίρεση των χρημάτων του τροφίμου επί 4 χρόνια» τονίζει ο κ. Αγραφιώτης.
Επιπλέον, δύο από τα παιδιά αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις και λαμβάνουν καθημερινά φαρμακευτική αγωγή. «Σε ακόμη ένα παιδί δεν χορηγείται η νοσηλεία του, παρά του ότι θα έπρεπε να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τους γιατρούς. Το ίδρυμα στερείται εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα φροντίζει τα παιδιά που χρήζουν ειδικής φροντίδας» καταγγέλλει ο νέος πρόεδρος. Η ιατρική παρακολούθηση των παιδιών προβλέπεται, στον εσωτερικό κανονισμό, να γίνεται από ιατρό άπαξ εβδομαδιαίως, κάτι το οποίο δεν τηρείται.
«Η νοσηλεία τους στον εσωτερικό κανονισμό προβλέπεται να γίνεται από... υπαλλήλους του Ορφανοτροφείου, πτυχιούχους ΑΕΙ με κατεύθυνση παιδαγωγικών σπουδών, οι οποίοι όμως στερούνται άδειας εργασίας νοσηλευτή του υπουργείου Υγείας. Η πρόβλεψη αυτή, πέραν του ότι προσκρούει σε πλήθος νομικών διατάξεων, αποτελεί πρακτική πλέον ακατάλληλη και επικίνδυνη, για την ίδια την υγεία των παιδιών» τονίζει ο κ. Αγραφιώτης. «Προβλέπεται επίσης η πρόσληψη ψυχολόγου, αλλά ούτε αυτή έχει πραγματοποιηθεί. Σημειώνω επίσης ότι πουθενά στο καταστατικό δεν προβλέπεται η τύχη των παιδιών μετά τα 18, εφόσον αυτά δεν συνεχίζουν το σχολείο τους, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται έρμαια. Στον νέο εσωτερικό κανονισμό που θα εγκρίνουμε τις επόμενες ημέρες προβλέπεται μέριμνα για τα παιδιά που θα θελήσουν να σπουδάσουν και μετά τα 18, καθώς και μια σειρά υποχρεωτικών δραστηριοτήτων, όπως Αγγλικά και υπολογιστές».
Στο ίδρυμα απασχολούνται 9 εργαζόμενοι, οι μισθοί των οποίων κυμαίνονται μεταξύ 544 και 860 ευρώ. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν «έναντι» του μισθού τους, εξαιτίας οικονομικής δυσπραγίας του ιδρύματος.
Οι συνθήκες υγιεινής
Εκτός από οικονομικά, το Ορφανοτροφείο αντιμετωπίζει και υγειονομικά προβλήματα. «Το Υγειονομικό προέβη σε ελέγχους στην κουζίνα, στην αποθήκη τροφίμων και στις τουαλέτες το 2005, το 2009 και το 2010 και έκανε σοβαρές παρατηρήσεις, δίχως όμως ανταπόκριση... Οταν απουσιάζει η μαγείρισσα, σύμφωνα με δηλώσεις των εργαζομένων, μαγειρεύουν όλοι, ακόμη και ο αποθηκάριος και ας στερούνται πτυχίου μάγειρα» επισημαίνει ο Αγγελος Αγραφιώτης. «Το Ορφανοτροφείο διαθέτει 50 ακίνητα ανά την Ελλάδα. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι εγκαταλειμμένα-ασυντήρητα και έτσι δεν μπορούν να ενοικιαστούν. Επίσης προς το Ορφανοτροφείο οφείλονται ενοίκια ύψους 30.000 ευρώ περίπου, τα οποία διεκδικούνται νομικά» επισημαίνει.
«Το ίδρυμα έχει αρωγό τους εργαζομένους του, τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που στηρίζουν τις προσπάθειές μας με τις δωρεές τους από το υστέρημά τους, τους εθελοντές που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, πολλοί εξ αυτών αρκετά χρόνια, και τον Δήμο Βόλου, ο οποίος συνδράμει με τις υπηρεσίες του φωτισμού και του πρασίνου, αλλά και την τεχνική του υπηρεσία, ανταποκρινόμενος σε κάθε αίτημά μας» καταλήγει.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/istories_frikis_piso_apo_tis_kleistes_portes_tou_orfanotrofeiou_bolou-64358849/