Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το γενετικό «συστατικό» επηρεάζει τη γεύση μιας ντομάτας και πώς οι αγροτες θα μπορούσαν να την βελτιώσουν περαιτέρω, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Genetics».
Οι επιστήμονες του ινστιτούτου Boyce Thompson της Νέας Υόρκης Εξέτασαν το γενετικό υλικό των φυτών και δημιούργησαν το «γονιδίωμα» της ντομάτας, δηλαδή έναν κατάλογο των γονιδίων και των λειτουργιών τους, για συνολικά 725 καλλιεργούμενες και άγριες ποικιλίες ντομάτας. Εντόπισαν μια ιδιαίτερα σπάνια παραλλαγή ενός τμήματος του DNA που ρυθμίζει τη λειτουργία του γονιδίου.
Η παραλλαγή που ανακαλύφθηκε επηρεάζει τον σχηματισμό γευστικών ουσιών από τα καροτενοειδή, δηλαδή τις χρωστικές ουσίες και τη συσσώρευση πτητικών αρωμάτων από τα λίπη. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη γεύση κυρίως μέσω της μύτης, τέτοια πτητικά αρώματα είναι ζωτικής σημασίας για τη «νοστιμιά» μίας τροφής.
Το 91% των άγριων ποικιλιών ντομάτας έχει αυτήν την παραλλαγή των γονιδίων, ενώ στις νέες ποικιλίες μόνο το 7% έχει αυτή τη γονιδιακή παραλλαγή, λέει ο Τζέιμι Τζιοβανόνι, επιστήμονας που συμμετείχε στην έρευνα.
Οι επιστήμονες δεν προσπαθούν να βελτιώσουν μόνο τη γεύση της σύγχρονης ντομάτας, αλλά και την ανθεκτικότητα. «Κατά τη διαδικασία της αναπαραγωγής και της βελτίωσης της ντομάτας, εστιάζουμε έως επί το πλείστον περισσότερο την προσοχή μας στην αύξηση της παραγωγής, βελτιώνοντας έτσι το μέγεθος των καρπών και τη διάρκεια ζωής τους», εξηγεί ο Τσανγκιούν Φέι, που συμμεμετείχε επισης στην εκπόνηση της μελετης. «Έτσι στη διαδικασία αυτή χάνονται κάποια γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ποιότητα των ντοματών και την ανθεκτικότητα των φυτών».
Οι ντομάτες δεν μπαίνουν στο ψυγείο
Λύση στα ερωτήματα πολλών για το εάν η ντομάτα πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο, έδωσε η έρευαν. Η ντομάτα, λοιπόν, δεν ανήκει στο ψυγείο.
Ωστόσο, θα περάσει λίγος καιρός πριν φτάσουν τα ευρήματα των επιστημόνων στα σούπερ μάρκετ. Μόλις αναπτυχθεί μια νέα ποικιλία ντομάτας, πρέπει να αποδείξει την αξία της: να αναπτυχθεί δυναμικά κάτω από διάφορες καιρικές συνθήκες, τα φυτά να έχουν επαρκή απόδοση και οι ντομάτες αυτές να γίνουν αποδεκτές από τους εμπόρους. Οι ειδικοί λένε ότι απαιτούνται έξι με δέκα χρόνια για να έρθει μια νέα ποικιλία στην αγορά.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/1027058/article/epikairothta/episthmh/episthmones-anakalyyan-to-mystiko-ths-nostimhs-ntomatas