Μπορεί κάποιοι ιδιοκτήτες να σοκαριστούν, αλλά τα σκυλιά μας στην πραγματικότητα μισούν τις μεγάλες αγκαλιές που τους δίνουμε για να εκφράσουμε την αγάπη σας. Αυτή η θεωρία εξηγείται επιστημονικά μετά από μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας με τη συμμετοχή του The Kennel Club και δημοσιεύτηκε στο Psychology Today.
Ψυχολόγοι, ειδικοί σε θέματα συμπεριφοράς σκύλων, επισημαίνουν πως τα σκυλιά στρεσάρονται πολύ με τις αγκαλιές μας και είναι κάτι που δεν τους αρέσει καθόλου.
Σε μια μελέτη που ανέλυσε 250 φωτογραφίες σκύλων στην αγκαλιά των ιδιοκτητών τους, το 80% των ζώων παρουσίαζε τα σημάδια που αποκάλυπταν πόσο άβολα ένιωθε.
Οι ειδικοί στο The Kennel Club, και το Battersea Dogs & Cats Home, συμφώνησαν επίσης ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα σκυλιά τους, όπως τα παιδιά, επειδή τα περισσότερα κατοικίδια ζώα δεν συμπαθούν τις αγκαλιές.
"Τα σκυλιά θεωρούνται συχνά μέρος της οικογένειας, ωστόσο δεν είναι άνθρωποι και μπορεί συνεπώς να αντιδρούν διαφορετικά σε ορισμένες αλληλεπιδράσεις όπως το αγκάλιασμα." αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Stanley Coren.
Τα σημάδια άγχους και ενόχλησης ενός σκύλου είναι πολλά και εμφανίζονταν σε πληθώρα στις εικόνες και τις συμπεριφορές που μελετήθηκαν. Τα αυτιά τους πιέζονται προς τα κάτω, τα μάτια τους μισοκλείνουν και το κεφάλι τους στρέφεται μακριά σε μια προσπάθεια να αποφύγουν αυτό που τους ενοχλεί ενώ δείχνουν να μη θέλουν την οπτική επαφή. Ενίοτε εκθέτουν και τα δόντια τους, κάτι που σημαίνει πως ο σκύλος είναι σε ετοιμότητα να δαγκώσει σαν ύστατη λύση αντίδρασης και άμυνας. Ακόμη και το σήκωμα του ενός ποδιού είναι σημάδι πως ο σκύλος δεν αισθάνεται άνετα και θέλει να ξεφύγει από τη δύσκολη αυτή θέση.
Μόνο 7,6 τοις εκατό από τις φωτογραφίες έδειχναν κάποιο ίχνος πως τα σκυλιά απολάμβαναν την αγκαλιά ενώ το υπόλοιπο 10,8 τοις εκατό ήταν αδιάφορο.
H εξήγηση για αυτό είναι πως τα σκυλιά είναι ζώα φτιαγμένα από τη φύση να τρέχουν και να ξεφεύγουν. Ο ακριβής όρος είναι "cursorial" και σημαίνει πως έχουν τεχνικά σχεδιαστεί για ταχεία εκτέλεση στην αντίδραση αυτή. Αυτό σημαίνει ότι σε περιόδους στρες ή απειλής, η πρώτη γραμμή άμυνας που χρησιμοποιεί ένα σκυλί δεν είναι τα δόντια του, αλλά η ικανότητά του να τρέξει μακριά και να πάρει απόσταση ασφαλείας Ακόμη και όταν δεν υπάρχει ορατή απειλή, όταν ένα σκυλί αισθανθεί πως χάνει αυτή τη δυνατότητα, αγχώνεται και έρχεται σε δύσκολη θέση. Η αγκαλιά μας είναι μια χειρονομία που προκαλεί αυτό το συναίσθημα στο σκύλο και τον κάνει να νιώθει εγκλωβισμένος και ακινητοποιημένος, ενώ την ίδια ώρα το ένστικτό του "χτυπά το καμπανάκι" πως αν συμβεί κάτι δεν θα μπορεί να τρέξει, δηλαδή να αντιδράσει όπως έχει από τη φύση προγραμματιστεί.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο καλύτερος τρόπος για να μεταφέρετε την αγάπη σας στο σκύλο είναι ένα μαλακό χτύπημα στο κεφάλι και ένα ξύσιμο στην κοιλιά ή ένα χάδι. Πάντως σίγουρα, η αγκαλιά με τα χέρια σας τυλιγμένα γύρω από το λαιμό του δεν είναι αυτό που θα ήθελε.
Πηγή: http://www.lifo.gr/now/tech_science/98704