Κάτω από τη βάση παίρνουν οι Έλληνες στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα έξι στους δέκα Έλληνες καταναλώνουν μικρότερες από τις προβλεπόμενες ποσότητες σε καθημερινή βάση. Η διαπίστωση αυτή είναι ανησυχητική αν λάβουμε υπόψη πως σε αντίθεση με άλλες χώρες του βορρά, στην Ελλάδα υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Σύμφωνα με τα στατιστικά, το 62% των πολιτών καταναλώνει μεταξύ μιας και τεσσάρων μονάδων φρούτων και λαχανικών –κάτω από την ενδεδειγμένη κατανάλωση των πέντε μονάδων.
Μόλις το 7,8% των Ελλήνων έχουν κάνει τρόπο ζωής το «πέντε την ημέρα», σύνθημα της πανευρωπαϊκής εκστρατείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
Πρωταθλητές στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποδεικνύονται οι Βρετανοί, με 33% του πληθυσμού να καταναλώνει, τουλάχιστον πέντε φρούτα και λαχανικά ημερησίως. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 14,1%.
Η μικρότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εντοπίζεται στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού (65,1% και 58,6%, αντίστοιχα) δεν τα προτιμά σε ημερήσια βάση
Πηγή: http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/h_elliniki_apostrofi_sta_frouta_kai_ta_laxanika-64572783/