Μπορεί να έχουμε συνηθίσει στην ευκολία των φρουτοχυμών, όμως μια μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ εξετάζει εάν τελικά είναι καλύτερα να προτιμάμε τα ολόκληρα φρούτα.
Συγκεκριμένα, η έρευνα εστιάζει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και αποφαίνεται ότι η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου συντελεί σε σημαντική μείωση του κινδύνου νόσησης.
Οι ερευνητές μελέτησαν την διατροφή και την υγεία χιλιάδων ανθρώπων επί αρκετά χρόνια και παρατήρησαν ότι όσοι έτρωγαν κάθε εβδομάδα δύο ή περισσότερες μερίδες φρούτων, όπως μούρα, σταφύλια, σταφίδες, αχλάδια, μήλα και δαμάσκηνα είχαν κατά 23% μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.
Αντιθέτως, η κατανάλωση φρουτοχυμού καθημερινά είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας κατά 21% τις πιθανότητες διαβήτη. Οι ερευνητές αποδίδουν το αποτέλεσμα στις απότομες αυξήσεις του σακχάρου του αίματος που προκαλεί η συγκέντρωση σακχάρων στον φρουτοχυμό.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει εξάλλου ότι όταν φρούτα τρώγονται ολόκληρα ο οργανισμός απορροφά καλύτερα το θρεπτικό περιεχόμενό τους, όπως οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά. Αλλά όταν τα φρούτα στύβονται για να γίνει ο χυμός κάποια από τα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες χάνονται ενώ τείνουμε να παίρνουμε και περισσότερες θερμίδες καθώς πίνουμε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτήν που θα καλούμασταν να μασήσουμε.
Πηγή: http://health.in.gr/nutrition/news/article/?aid=1500147352