Σύμφωνα Ιταλούς ερευνητές όλοι έχουμε μια καλή δικαιολογία για να απολαμβάνουμε σοκολάτα: προστατεύει τον εγκέφαλο από την γνωστική εξασθένηση που φέρνει σταδιακά το γήρας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο "Frontiers in Nutrition" οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λ’ Ακουϊλα, επανεξέτασαν όλη τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις της άμεσης και χρόνιας χορήγησης φλαβανόλων κακάο σε διάφορες παραμέτρους της γνωστικότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Οι περισσότερες μελέτες για το θέμα τείνουν να αναδείξουν μια ωφέλιμη επίδραση στην γνωστική επίδοση. Οι συμμετέχοντες στις έρευνες, μεταξύ άλλων, παρουσίασαν ενίσχυση της λειτουργικής μνήμης και βελτιωμένη επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών μετά από την κατανάλωση φλαβανόλων κακάο. Στις γυναίκες, η κατανάλωση κακάο μετά από μια νύχτα χωρίς ύπνο εξισορρόπησε την γνωστική εξασθένηση που συνεπάγεται η αϋπνία.
Στα ηλικιωμένα άτομα η μακροχρόνια κατανάλωση φλαβανόλων (από πέντε ημέρες έως και τρεις μήνες) επίσης φάνηκε να είναι ευεργετική σε τομείς, όπως η προσοχή, η λειτουργική μνήμη, η λεκτική ευφράδεια και η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών. Μάλιστα, οι θετικές επιδράσεις ήταν εμφανέστερες σε ηλικιωμένους με αρχόμενη φθορά της μνήμης ή ήπια γνωστική εξασθένηση.
«Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τις δυνατότητες των φλαβανόλων του κακάο να προστατεύσουν τη γνωστικότητα σε ευάλωτους πληθυσμούς βελτιώνοντας με την πάροδο του χρόνου την γνωστική επίδοση. Αν εξετάσουμε τον υποκείμενο μηχανισμό θα δούμε ότι οι φλαβανόλες του κακάο έχουν επωφελή επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και μπορούν να αυξήσουν τον αιματικό όγκο στην οδοντωτή έλικα του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Το τμήμα αυτό του εγκεφάλου επηρεάζεται άμεσα από τη γήρανση και επομένως αποτελεί πιθανή εστία της εξασθένησης της μνήμης λόγω γήρατος», σχολιάζουν οι ερευνητές.
Συμπληρώνουν μάλιστα ότι «η τακτική κατανάλωση κακάο και σοκολάτας μπορεί όντως να έχει οφέλη για τη μνήμη μας μακροπρόθεσμα». Αλλά τονίζουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως περιέχουν πολλές θερμίδες, καθώς και καφεΐνη και θεοβρωμίνη, γεγονός που θα πρέπει να μας κάνει συνετούς καταναλωτές.
Πηγή: http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500152182