Η άνθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram και το Snapchat, συνδέεται με την αύξηση των επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής, σύμφωνα με το βρετανικό Συμβούλιο Βιοηθικής, το οποίο ζητάει κρατική παρέμβαση για να προστατευθούν οι νέες και οι νέοι από την επιθετική εκμετάλλευση των ανασφαλειών τους.
Το Συμβούλιο Βιοηθικής υποστήριξε ότι πρέπει να απαγορευθεί η διενέργεια επεμβάσεων για μη ιατρικούς λόγους σε άτομα κάτω των 18, εκτός αν έχει προηγηθεί συνεδρίαση ομάδας γιατρών και ψυχολόγων.
«Τα άτομα κάτω των 18 δεν είναι δυνατόν απλώς να ανοίγουν μια πόρτα και να κάνουν πλαστικές επεμβάσεις», σημείωσε το Συμβούλιο και συμπλήρωσε «Όπως υπάρχουν ηλικιακά όρια για να κάνει κάποιος τατουάζ ή σολάριουμ έτσι πρέπει να συμβαίνει και με τις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής».
Το συμβούλιο εξέτασε τους παράγοντες που εντείνουν το άγχος των ανηλίκων γύρω από την αυτοεικόνα τους και απέδωσε σημαντικές ευθύνες στην άνθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία οι φωτογραφίες σχολιάζονται θετικά ή αρνητικά και στην ενασχόληση με τη ζωή των διασημοτήτων, των οποίων οι «πειραγμένες» φωτογραφίες δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
Έκπληξη στα μέλη της επιτροπής προκάλεσε η δημοτικότητα βιντεοπαιχνιδιών εικονικής πλαστικής χειρουργικής, τα οποία στοχεύουν σε κορίτσια κάτω των 10 ετών. Στα παιχνίδια αυτά, πρόσωπα αλλάζουν ανάλογα με το είδος και το σημείο της ένεσης π.χ. με χείλη που φουσκώνουν ή ζυγωματικά που προβάλλουν πιο έντονα.
Ενα πρόβλημα των μελετητών ήταν η ανυπαρξία στοιχείων σχετικά με τον κλάδο των αισθητικών επεμβάσεων, καθώς αυτός λειτουργεί, στη Βρετανία, σε ρυθμιστικό κενό, ως εκ τούτου δεν τηρούνται αρχεία για το μέγεθός του. Ερευνα του 2015 εκτίμησε ότι ο τζίρος των πλαστικών επεμβάσεων και παρεμβάσεων στη Βρετανία έφθασε τα 3,6 δισ. στερλίνες.
«Εχουμε έναν καθημερινό βομβαρδισμό από τις διαφημίσεις και από μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram και το Snapchat, ένα σφυροκόπημα μη ρεαλιστικών προσδοκιών για το πώς “πρέπει” να είναι ένας άνθρωπος, κυρίως ένα κορίτσι», είπε η επικεφαλής της επιτροπής, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Τζάνετ Εντουαρντς.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/915255/article/epikairothta/kosmos/ta-social-media-ay3hsan-tis-plastikes