Όλοι πια χρησιμοποιούμε πολύ συχνά φούρνους μικροκυμάτων για να ζεστάνουμε ή να ξεπαγώσουμε τρόφιμα και φαγητά. Αρκετοί όμως δεν γνωρίζουν πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούμε για το σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με δύο σχετικές έρευνες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά Hypertnesion και Clinical Endocrinology and Metabolism, αυτός ο κίνδυνος αφορά τις φθαλικές ενώσεις που υπάρχουν στα πλαστικά δοχεία και τις πλαστικές μεμβράνες, με τις οποίες σκεπάζουμε ή αποθηκεύουμε τις τροφές.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι μία από αυτές τις ενώσεις, με τα αρχικά DEHP, ήταν πολύ επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου και έτσι οι κατασκευαστές πλαστικών την αντικατέστησαν με δύο άλλες συγγενικές ουσίες, την DINP και DIDP. Αυτές χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του πλαστικού.
Ωστόσο, όταν τα πλαστικά θερμαίνονται, αυτές οι ουσίες είναι δυνατό να περάσουν από το δοχείο/μεμβράνη προς το φαγητό που εμπεριέχεται σε αυτό και από εκεί φυσικά να φτάσει και μέσα στον οργανισμό μας όταν το τρώμε.
Έτσι, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι καλύτερο να βάζουμε το φαγητό που θέλουμε να ζεστάνουμε στα μικροκύματα, πρώτα στο πιάτο που θα χρησιμοποιήσουμε και να το ζεστάνουμε στο πιάτο και όχι στο πλαστικό.
Αυτό αφορά τόσο τα κλασικά πλαστικά δοχεία (τάπερ κλπ) όσο και τις πλαστικές μεμβράνες.
Πηγή: http://www.iatropedia.gr/diatrofi/kindinos-apo-ta-plastika-sta-mikrokimata-ti-lene-i-epistimones/40876/