Ο σχεδόν τριετής πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται ενόψει ορκομωσίας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν να υπερισχύσουν επί πεδίου μάχης, εν μέσω αυξανόμενων εικασιών για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.
Η Ρωσία εξαπέλυσε μία από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (), στοχεύοντας το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν, σε αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε αντίποινα για την εκτόξευση αμερικανικών όπλων από το Κίεβο σε ένα νότιο ρωσικό αεροδρόμιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει στη χρήση των πυραύλων ATACMS από το Κίεβο και στη συνέχεια επαίνεσε τον Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι η χρήση των όπλων για πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία ήταν μια «ανόητη» ιδέα. «Η δήλωση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη θέση μας, με την άποψή μας για τους λόγους της κλιμάκωσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αυτό μας εντυπωσιάζει. Είναι προφανές ότι ο Τραμπ καταλαβαίνει ακριβώς τι είναι αυτό που κλιμακώνει την κατάσταση» συνέχισε.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταφερθεί εναντίον των δυτικών όπλων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι η χρήση τους καθιστά τις χώρες του ΝΑΤΟ άμεσους συμμετέχοντες στη σχεδόν τριετή σύγκρουση. «Σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, ένα μαζικό χτύπημα πραγματοποιήθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον κρίσιμων εγκαταστάσεων της υποδομής καυσίμων και ενέργειας της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανάρτησή του στο Telegram.
Η επίθεση προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ορισμένα ουκρανικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ανέφερε ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας DTEK, και διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε χιλιάδες ανθρώπους. Η Ρωσία εκτόξευσε 94 πυραύλους -συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων- και σχεδόν 200 drones, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, η οποία ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε 81 πυραύλους.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η επίθεση δείχνει ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη. «Αυτό είναι το "ειρηνευτικό" σχέδιο του Πούτιν, να καταστρέψει τα πάντα. Έτσι θέλει "διαπραγματεύσεις", τρομοκρατώντας εκατομμύρια ανθρώπους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τη Δύση περισσότερα συστήματα αεράμυνας και αυστηρότερες κυρώσεις στη Μόσχα, ώστε να περιοριστεί η ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο.
Στη συνέντευξή του στο περιοδικό TIME, το οποίο τον ανακήρυξε Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2024, ο Τραμπ επέμεινε ότι δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία. Αλλά οι επανειλημμένες δηλώσεις του για τερματισμό του πολέμου μέσα σε λίγες ώρες έχουν προκαλέσει φόβους ότι μπορεί να αναγκάσει την Ουκρανία σε μια συμφωνία με τους όρους της Ρωσίας.
Η απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν τρέχει να ενισχύσει τη βοήθεια προς το Κίεβο πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ τον Ιανουάριο. Οι δυτικοί ηγέτες εντείνουν επίσης τις διπλωματικές τους προσπάθειες, με αυξανόμενες συζητήσεις για την πιθανή ανάπτυξη ειρηνευτικών στρατευμάτων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ συζήτησαν το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, σε συνάντηση που είχαν στη Βαρσοβία την Πέμπτη (12/12), όπως δήλωσε ο Τουσκ. Αλλά το Κρεμλίνο έχει αποκρούσει την ιδέα ότι οι δύο πλευρές μπορούν να προσέλθουν εύκολα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Δεν θέλουμε κατάπαυση του πυρός, θέλουμε ειρήνη, αφού εκπληρωθούν οι όροι μας και επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. Είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι «προϋποθέσεις της Μόσχας για διαπραγματεύσεις».
Πηγή: http://www.lifo.gr/now/greece/eythygrammizetai-pliros-mazi-mas-i-rosia-egkomiazei-tramp-gia-tin-oykrania