Ένας ιός της οικογένειας των παθογόνων που προκαλούν πολιομυελίτιδα, ανιχνεύεται το τελευταίο διάστημα στα λύματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Η επιτήρησή του ήταν το αντικείμενο σύσκεψης με το ECDC, στην οποία συμμετείχε ο καθηγητής. Ο κύριος προβληματισμός ήταν αν έχει αξία να επιτηρεί κάποιος μια σπάνια νόσο σε μη ενδημικό περιβάλλον.
Οι επιστήμονες του ECDC επιτηρούν αυτή τη στιγμή 25 οικογένειες παθογόνων, που δυνητικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανδημία.
Ο «πρωταγωνιστής» είναι η γρίπη των πτηνών, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, καθώς μια μελλοντική μετάλλαξη θα μπορούσε να γίνει εύκολα μεταδοτική. Ήδη ένας νεαρός ασθενής νοσηλευόταν τις προηγούμενες μέρες, με γρίπη των πτηνών σε κρίσιμη κατάσταση, στο Βανκούβερ του Καναδά.
Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες και τα συστήματα υγείας θα πρέπει να έχουν έτοιμα αντίμετρα για την αντιμετώπιση μιας μελλοντικής πανδημίας. Το χρονικό διάστημα και το παθογόνο που θα την προκαλέσει είναι άγνωστα. Πάντως, τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι ένας άνθρωπος έχει 38% πιθανότητες να δει μια πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής του, πρόσθεσε καθησυχαστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/ygeia/story/1609994/tsiodras-gia-epomeni-pandimia-epitiroyme-25-pathogona-protagonistis-i-gripi-ton-ptinon