Τα ιωβηλαία γιορτάζονται κάθε 25 χρόνια από τότε που οι Χριστιανοί υιοθέτησαν την παράδοση το 1300 μ.Χ και το φετινό θέμα είναι «Προσκυνητές της Ελπίδας».
Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους Καθολικούς να επικεντρωθούν στην ελπίδα καθώς ο κόσμος υποφέρει από τις επιπτώσεις του πολέμου, τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και την κλιματική κρίση.
Ενθαρρύνει επίσης τους Καθολικούς να επανασυνδεθούν με τον Θεό και να ανανεώσουν την εστίασή τους στην πνευματική τους ζωή. Το άνοιγμα των Αγίων Θυρών συμβολίζει την πύλη προς τη σωτηρία.
Οι πόρτες βρίσκονται στις βασιλικές του Αγίου Πέτρου. Ο Άγιος Ιωάννης του Λατερανού, η Αγία Μαρία Μέιτζορ και ο Άγιος Παύλος έξω από τα τείχη, όλα βρίσκονται σε απόσταση 30 λεπτών με το αυτοκίνητο από το Βατικανό στην Ιταλία.
Για πρώτη φορά, ο Πάπας θα ανοίξει επίσης τη φυλακή Rebibbia, το μεγαλύτερο σωφρονιστικό ίδρυμα της Ιταλίας, αλλά ως μήνυμα ελπίδας στους κρατούμενους.
Μερικές από τις εκκλησίες λέγεται ότι στεγάζουν λείψανα αγίων και είναι οι παλαιότερες βασιλικές στον κόσμο.
Το τελετουργικό
Η καθολική εκκλησία ξεκίνησε το τελετουργικό στις 2 Δεκεμβρίου, προσευχόμενη στην πόρτα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και αφαιρώντας ένα μεταλλικό κουτί που κρατούσε ένα κλειδί, το οποίο ακολουθήθηκε από τελετές στις άλλες τέσσερις πόρτες.
Η διαδικασία ανοίγματος των τεσσάρων θυρών της βασιλικής περιλαμβάνει την αφαίρεση του τοίχου από τούβλα που καλύπτει κάθε πόρτα από το εσωτερικό της βασιλικής, ακολουθούμενη από τον Πάπα να σπρώχνει τις πόρτες ανοιχτές για να σηματοδοτήσει την έναρξη του Ιερού Έτους.
Όταν τελειώσει το Ιωβηλαίο στις 6 Ιανουαρίου 2026, ο Πάπας θα είναι το τελευταίο άτομο που θα περάσει από καθεμία από τις τέσσερις πόρτες πριν τις κλείσει, οι οποίες στη συνέχεια θα μπλοκαριστούν και θα σφραγιστούν.
Η πόρτα της φυλακής είναι μια υποθετική Αγία Πόρτα. Καθώς ο Πάπας θα περάσει την κύρια πόρτα ως «σύμβολο όλων των φυλακών που είναι διασκορπισμένες σε όλο τον κόσμο».
Η ιστορία των πέντε Αγίων Θυρών
Ο Πάπας Βονιφάτιος VIII ήταν ο πρώτος που εκχριστιανίζει την τελετή και αργότερα την ανακήρυξε να πραγματοποιείται κάθε 100 χρόνια, αλλά δύο χρόνια αργότερα το Ιωβηλαίο άλλαξε σε κάθε 50 χρόνια.
Μόλις 125 χρόνια μετά τον πρώτο εορτασμό άνοιξε η πρώτη Αγία Πόρτα στην αρχιβασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, η παλαιότερη δημόσια εκκλησία στη Ρώμη που χτίστηκε το 324 μ.Χ.
Το 1474, ο Πάπας Παύλος Β 'καθιέρωσε ότι το Ιωβηλαίο θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε 25 χρόνια, το οποίο ακολούθησε την παράδοση του ανοίγματος και των τεσσάρων θυρών της βασιλικής.
Ο Άγιος Πέτρος, που βρίσκεται στη Ρώμη, θεωρείται ένας από τους ιερότερους τόπους του Χριστιανισμού.
Ο Άγιος Πέτρος ο Απόστολος, που αρχικά ονομαζόταν Συμεών ή Σιμών, ήταν μια αποκρυπτογράφηση του Ιησού. Πέθανε γύρω στο 64 μ.Χ. στη Ρώμη και αναγνωρίστηκε στην πρώτη χριστιανική εκκλησία ως ο ηγέτης των μαθητών.
Η κατασκευή της βασιλικής ξεκίνησε τον 4ο αιώνα, όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος αποφασίζει να χτίσει μια βασιλική όπου είχε ταφεί ο Απόστολος.
Ο Κωνσταντίνος ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.
Η βασιλική της Αγίας Μαρίας Μέιτζορ συνδέθηκε με τη Σύνοδο της Εφέσου του 431 μ.Χ., η οποία ανακήρυξε τη Μαρία Θεοτόκο, που στα ελληνικά σημαίνει «Μητέρα του Θεού».
Είναι η μεγαλύτερη από τις 26 εκκλησίες της Ρώμης αφιερωμένη στην Παναγία.
Ο Κωνσταντίνος διέταξε επίσης την κατασκευή της βασιλικής του Αγίου Παύλου, η οποία ολοκληρώθηκε το 324 μ.Χ. και πιστεύεται ότι στεγάζει τα ερείπια της βιβλικής μορφής.
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1609951/vatikano-oi-5-ieres-pyles-anoigoun-gia-proti-fora-meta-apo-25-xronia-paramoni-ton-xristougennon