Σύμφωνα με το Reuters, τα αεροσκάφη δεν διαθέτουν κάθετους σταθεροποιητές, ένα χαρακτηριστικό που τα καθιστά «χωρίς ουρά» και εξαρτώνται από υπολογιστές για τη διατήρηση της σταθερότητάς τους.
Το μεγαλύτερο από τα δύο παρουσιάζει ένα ασυνήθιστο σχέδιο με τρεις εισαγωγές αέρα - δύο στο πλάι και μία στην κορυφή του ατράκτου.
Το μικρότερο, αν και πιο συμβατικό, στερείται επίσης ουράς. Και τα δύο χαρακτηρίζονται από την απουσία γωνιών 90 μοιρών, στοιχείο που μειώνει την ανίχνευση από τα ραντάρ.
Καινοτομία και πειραματισμός από την Κίνα
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη της προθυμίας της κινεζικής αεροπορικής βιομηχανίας να πειραματιστεί και να καινοτομήσει, όπως επισημαίνει ο αναλυτής του Australian Strategic Policy Institute, Γιούαν Γκράχαμ.
«Το σχέδιο είναι πρωτότυπο και αξίζει αναγνώριση γι΄ αυτό», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα φαίνεται να επιχειρεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.
Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν έχει σχολιάσει σχετικά, ενώ το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει γνώση των αναφορών, χωρίς περαιτέρω δηλώσεις πέρα από την ετήσια έκθεσή του για τον κινεζικό στρατό.
Στοχεύοντας την έκτη γενιά μαχητικών
Οι ΗΠΑ εργάζονται εδώ και χρόνια στο πρόγραμμα NGAD (Next Generation Air Dominance), το οποίο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μαχητικών έκτης γενιάς.
Παράλληλα, η Ευρώπη και η Ασία συνεργάζονται για τη δημιουργία του Global Combat Air Programme. Ωστόσο, η πορεία του αμερικανικού προγράμματος μπορεί να επηρεαστεί από την κυβέρνηση του νέου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Reuters δείχνει το μεγαλύτερο από τα δύο νέα αεροσκάφη να πετά πάνω από την πόλη Chengdu, αλλά η ακριβής ημερομηνία δεν επιβεβαιώθηκε.
JUST IN: 🇨🇳 First video of the brand new Chinese stealth fighter jet, believed to be a 6th-generation warplane. pic.twitter.com/XsE2Q2fpE9
— BRICS News (@BRICSinfo) December 26, 2024
Ερωτήματα για τις δυνατότητες
Παρότι τα σχέδια είναι πρωτοποριακά, ειδικοί σημειώνουν ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι πραγματικές δυνατότητες των αεροσκαφών, όπως η ευελιξία, η ταχύτητα ή τα ηλεκτρονικά τους συστήματα.
Τα προηγούμενα stealth αεροσκάφη της Κίνας, όπως τα J-20 και J-35, έχουν δείξει κάποια χαρακτηριστικά τεχνολογικής προόδου, αλλά η πλήρης ικανότητά τους παραμένει ασαφής.
Η πτήση αυτών των νέων σχεδίων πάνω από πόλεις προκαλεί εντύπωση. Σύμφωνα με την αναλύτρια Κέλι Γκρίκο, ίσως πρόκειται για μια προσπάθεια της Κίνας να επηρεάσει τη συζήτηση στις ΗΠΑ σχετικά με το μέλλον του NGAD.
Παράλληλα, την ίδια ημέρα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ανέφεραν την καθέλκυση του νεότερου αμφίβιου πλοίου επίθεσης του ναυτικού της.
Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/1580786/eduposiazoun-ta-duo-nea-mahitika-ektis-genias-tis-kinas-horis-oura-kai-mi-anihneusima-apo-radar/