Στην ετήσια έκθεσή της, η διακομματική Επιτροπή Ανασκόπησης Οικονομίας και Ασφάλειας για την Κίνα τονίζει στην πρότασή της ότι η στήριξη των εταιρειών ΑΙ από κρατικούς φορείς είναι απαραίτητη για την προώθηση της τεχνολογίας, εν παραθέτει όμως συγκεκριμένες επενδυτικές στρατηγικές.
Το περίφημο Πρόγραμμα Μανχάταν της δεκαετίας του 1940, το οποίο απέκτησε νέα φήμη μετά την ταινία για τον διευθυντή του, Ρόμπερτ Όπενχαϊμερ, ήταν μια γιγάντια, πολεμική συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης που οδήγησε στα πρώτα πυρηνικά όπλα.
«Βλέπουμε στην ιστορία ότι οι χώρες που εκμεταλλεύονται πρώτες τις περιόδους ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών μπορούν συχνά να φέρουν μεταβολές στην παγκόσμια ισορροπία ισχύος» σχολίασε στο Reuters ο Τζέικομπ Χέλμπεργκ, μέλος της επιτροπής του Κογκρέσου και σύμβουλος της εταιρείας Palantir που πουλά λογισμικό μεγάλων δεδομένων για κυβερνήσεις.
«Η Κίνα τρέχει προς την Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη» είπε, αναφερόμενος σε μια γενιά μηχανών που θα φτάνουν ή θα ξεπερνούν την ανθρώπινη νοημοσύνης σε οποιονδήποτε τομέα. «Έχει κρίσιμη σημασία να τους λάβουμε σοβαρά υπόψη» τόνισε ο Χέλμπεργκ.
Επισήμανε ακόμα ότι η εκπαίδευση νέων μοντέλων για την τεχνητή νοηνοσύνη σκοντάφτει στη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας για τα όλο και μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων. Η απλοποίηση της αδειοδότησης data center είναι ένα παράδειγμα του πώς η κυβέρνηση μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις, είπε.
Κρατική χρηματοδότηση για την AI έχει ζητήσει εξάλλου η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT που χρηματοδοτείται κυρίως από τη Microsoft.
Η Επιτροπή Ανασκόπησης Οικονομίας και Ασφάλειας για την Κίνα θεσμοθετήθηκε το 2000 και παρέχει στο Κογκρέσο ετήσιες γνωμοδοτήσεις για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Είναι γνωστή για τη σκληρή στάση της σε θέματα οικονομικού και στρατηγικού ανταγωνισμού με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Πηγή: http://www.in.gr/2024/11/20/in-science/technology/ipa-programma-manxatan-gia-tin-texniti-noimosyni/