Το τέλος επιτηδεύματος, το μνημονιακό «χαράτσι», το οποίο θεσπίστηκε ως «έκτακτος φόρος» το 2011, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, σβήνει οριστικά από τον φορολογικό χάρτη το 2025 για τους επαγγελματίες. Το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους ξεκινάει από 325 ευρώ και φτάνει ακόμα και πάνω από 500 ευρώ σε περίπτωση που οι επιτηδευματίες διατηρούν υποκατάστημα.
Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για να πάρει στη συνέχεια τον δρόμο προς τη Βουλή.
Για ποιους καταργείται
Από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσονται το 2025:
- Επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, με τη φορολογική επιβάρυνση να μειώνεται τουλάχιστον κατά 325 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος καταργείται και για κάθε υποκατάστημα του επιτηδευματία, το οποίο ανέρχεται σε 300 ευρώ.
- Τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο. Το ετήσιο κέρδος για τους φορολογουμένους κυμαίνεται από 400 έως 500 ευρώ.
- Επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2024 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
- Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
- Οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
- Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.
Ποιοι επιβαρύνονται
Το τέλος επιτηδεύματος θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα νομικά πρόσωπα ως εξής:
- Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 800 ευρώ ετησίως.
- Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 1.000 ευρώ ετησίως.
- Για κάθε υποκατάστημα, σε 600 ευρώ ετησίως.
Τι θεωρείται υποκατάστημα
Ως υποκατάστημα νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα. Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι 30 ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη, του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος, οι εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, που λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, καθώς και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περίπτωσης δ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3874/2010 (Α’ 151), όπως ισχύει.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/11787193/telos-epitidevmatos-poioi-apallassontai-poioi-plironoun-to-2025