Μετά από μια μάχη στη χιονισμένη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα, οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις έψαξαν τα πτώματα περισσότερων από δώδεκα σκοτωμένων εχθρικών στρατιωτών της Βόρειας Κορέας.
Ανάμεσά τους, βρήκαν έναν ακόμα ζωντανό. Αλλά καθώς πλησίαζαν, πυροδότησε μια χειροβομβίδα, ανατινάζοντας τον εαυτό του, σύμφωνα με την περιγραφή της μάχης που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις Ειδικές Δυνάμεις Επιχειρήσεων της Ουκρανίας χθες, Δευτέρα (13/1). Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις δήλωσαν ότι οι στρατιώτες τους διέφυγαν σώοι από την έκρηξη, ισχυρισμός που δεν έχει επαληθεύτει ανεξάρτητα.
Αλλά είναι ανάμεσα στα αυξανόμενα στοιχεία από το πεδίο της μάχης, τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών και τις μαρτυρίες αποστατών ότι ορισμένοι Βορειοκορεάτες στρατιώτες καταφεύγουν σε ακραία μέτρα καθώς υποστηρίζουν τον τριετή πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.
«Αυτοκαταστροφή και αυτοκτονία, αυτή είναι η πραγματικότητα για τη Βόρεια Κορέα» δήλωσε στο Reuters ο Κιμ -ένας 32χρονος πρώην Βορειοκορεάτης στρατιώτης που διέφυγε στη Νότια Κορέα το 2022- ζητώντας να αναγνωριστεί μόνο με το επώνυμό του λόγω του φόβου για αντίποινα εναντίον της οικογένειάς του που έχει απομείνει στο Βορρά. «Αυτοί οι στρατιώτες που έφυγαν από την πατρίδα τους για να πολεμήσουν εκεί έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου και είναι πραγματικά έτοιμοι να θυσιαστούν για τον Κιμ Γιονγκ Ουν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
Ο Κιμ, ο οποίος παρουσιάστηκε στο Reuters από την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα NK Imprisonment Victims' Family Association με έδρα τη Σεούλ, δήλωσε ότι είχε εργαστεί για τον στρατό της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία για περίπου επτά χρόνια μέχρι το 2021 σε κατασκευαστικά έργα για να κερδίσει συνάλλαγμα για το καθεστώς.
Ουκρανικές και δυτικές εκτιμήσεις λένε ότι η Πιονγιάνγκ έχει αναπτύξει περίπου 11.000 στρατιώτες για να υποστηρίξει τις δυνάμεις της Μόσχας στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, την οποία κατέλαβε η Ουκρανία σε μια αιφνιδιαστική εισβολή πέρυσι.
Περισσότεροι από 3.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στο Κουρσκ, εκτιμά το Κίεβο. Η αποστολή της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ απέρριψαν αρχικά τις αναφορές για την ανάπτυξη στρατευμάτων του Βορρά ως fake news. Όμως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Οκτώβριο δεν διέψευσε ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονταν επί του παρόντος στη Ρωσία και ένας Βορειοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι οποιαδήποτε τέτοια ανάπτυξη θα ήταν νόμιμη.
Η Ουκρανία δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα βίντεο με δύο, όπως είπε, αιχμάλωτους στρατιώτες της Βόρειας Κορέας. Ο ένας από τους στρατιώτες εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει στην Ουκρανία και ο άλλος να επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία είναι η πρώτη μεγάλη εμπλοκή της σε πόλεμο μετά τον πόλεμο της Κορέας το 1950-53. Η Βόρεια Κορέα φέρεται να έστειλε ένα πολύ μικρότερο απόσπασμα στον πόλεμο του Βιετνάμ και στην εμφύλια σύγκρουση στη Συρία.
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η εμπειρία στη Ρωσία θα κάνει τη Βόρεια Κορέα «πιο ικανή να διεξάγει πόλεμο εναντίον των γειτόνων της». Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει προηγουμένως χαιρετίσει τον στρατό του ως «τον ισχυρότερο στον κόσμο», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Προπαγανδιστικά βίντεο που κυκλοφόρησαν από το βορειοκορεατικό καθεστώς το 2023 έδειχναν γυμνόστηθους στρατιώτες να τρέχουν σε χιονισμένα πεδία, να πηδούν σε παγωμένες λίμνες και να χτυπούν κομμάτια πάγου για χειμερινή εκπαίδευση.
Νοτιοκορεάτης βουλευτής, επικαλούμενος πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες της Σεούλ, δήλωσε ότι ο αριθμός των Βορειοκορεατών στρατιωτών που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης υποδηλώνει ότι δεν είναι προετοιμασμένοι για τον σύγχρονο πόλεμο, όπως οι επιθέσεις με drones, και μπορεί να χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα από τη Ρωσία. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα στρατεύματα έχουν λάβει οδηγίες να αυτοκτονήσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Οι αυτοκτονίες των στρατιωτών ή των κατασκόπων δεν δείχνουν μόνο πίστη στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά είναι επίσης ένας τρόπος να προστατεύσουν τις οικογένειές τους που έχουν μείνει στην πατρίδα, δήλωσε ο Γιανγκ Ουκ, αμυντικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών Asan.
Για ορισμένους Βορειοκορεάτες στρατιώτες, ωστόσο, το να αιχμαλωτιστούν και να σταλούν πίσω στην Πιονγιάνγκ θα θεωρούνταν χειρότερη μοίρα από τον θάνατο, δήλωσε ο Κιμ, ο Βορειοκορεάτης αποστάτης και πρώην στρατιώτης: «Το να γίνεις αιχμάλωτος πολέμου σημαίνει προδοσία. Το να αιχμαλωτιστείς σημαίνει ότι είσαι προδότης. Αφήστε μια τελευταία σφαίρα, γι' αυτό μιλάμε στο στρατό», είπε.
Πηγή: http://www.lifo.gr/now/world/oi-stratiotes-aytoktonias-tis-boreias-koreas-i-nea-proklisi-gia-tin-oykrania