Σε εξέλιξη είναι στο κοινοβούλιο της Γαλλίας η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, η υπερψήφιση της οποίας απαιτεί τουλάχιστον 288 βουλευτές.
Οι ρίζες της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία βρίσκονται στην απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο τον Ιούνιο μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στις επακόλουθες πρόωρες εκλογές, που είχαν σαν αποτέλεσμα ένα κοινοβούλιο διαιρεμένο σε τρεις περίπου ίσες πολιτικές ομάδες χωρίς πλειοψηφία. Αυτό σήμαινε ότι η μειοψηφική κεντρώα και κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ ήταν, στην πραγματικότητα, στο έλεος της ετερόκλιτης αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, που αθροιστικά έχουν επαρκή κοινοβουλευτική δύναμη για να την ανατρέψουν. Συγκεκριμένα, έχουν 332 εκλεγμένους βουλευτές.
Εάν υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας, η θητεία του Μπαρνιέ θα είναι η συντομότερη όλων των πρωθυπουργών της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας και η κυβέρνησή του η πρώτη που θα ανατραπεί από το 1962.
Τη Δευτέρα (2/12), ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα περάσει το μέρος του προϋπολογισμού που αφορά την κοινωνική ασφάλιση χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία - μια διαδικασία που δίνει στους βουλευτές της αντιπολίτευσης την ευκαιρία να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση με ψήφο δυσπιστίας. Τόσο η αριστερά όσο και η ακροδεξιά έχουν δεσμευτεί να το πράξουν σήμερα και περίπου στις 21.00, ώρα Ελλάδας, αναμένεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης δυσπιστίας.
Νέες εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν στη Γαλλία πριν από τον Ιούνιο, καθώς το Σύνταγμα ορίζει πως από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 12 μήνες, και ο Εμανουέλ Μακρόν -ο οποίος θεωρείται απίθανο να παραιτηθεί ο ίδιος, τουλάχιστον προς το παρόν- θα αντιμετωπίσει το δύσκολο έργο του διορισμού μιας νέας κυβέρνησης με το γαλλικό κοινοβούλιο πιο διχασμένο από ποτέ.
Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους βουλευτές να μην ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ ενόψει της ψηφοφορίας δυσπιστίας, ενώ υποβάθμισε τους οικονομικούς κινδύνους από την πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης. «Θα ήταν μια ψήφος αφόρητου κυνισμού», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη (5/12). «Το συμφέρον της χώρας είναι πιο σημαντικό από το συμφέρον των κομμάτων» συμπλήρωσε.
Ο Μπαρνιέ έχει προειδοποιήσει για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική «καταιγίδα» σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταρρεύσει χωρίς να υιοθετήσει τον αμφιλεγόμενο προϋπολογισμό του 2025. Αλλά ο Μακρόν υποβάθμισε αυτούς τους κινδύνους, ακόμη και όταν οι επενδυτές έστειλαν τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γαλλίας έναντι του γερμανικού χρέους αναφοράς στο μεγαλύτερο σημείο των τελευταίων 12 ετών την περασμένη εβδομάδα. Το κόστος δανεισμού ξεπέρασε για λίγο το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πριν το χρέος ανακάμψει.
«Δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο με αυτά τα πράγματα, έχουμε μια ισχυρή οικονομία» δήλωσε ο Μακρόν στο Ριάντ. «Η Γαλλία είναι μια πλούσια, σταθερή χώρα, η οποία έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και τις διατηρεί, η οποία έχει σταθερούς θεσμούς [και] ένα σταθερό σύνταγμα».
Πηγή: http://www.lifo.gr/now/world/politiko-haos-sti-gallia-psifiste-mparnie-dramatiki-ekklisi-makron-na-min-pesei-i